Familjen Amarelli – tillverkare av ren lakrits sedan 1731


I Kalabrien, längst ned i Italien, växer världens kanske finaste lakrits. Här har familjen Amarelli skördat och förädlat lakritsroten, Glycyrriza glabra, sedan mycket lång tid tillbaka. Lakritsen växer vilt, precis som alla andra lakritsplantor i världen. Ingen har ännu kommit på hur man ska kunna odla denna mycket speciella blomma.

Det finns belägg för att familjen Amarelli framställde lakritsextrakt för medicinska behov redan på 1500-talet. I och med fabriksbygget 1731 i Rossano Scalo tog utvecklingen fart. 

Nu kunde Amarellis effektivare ta till vara den välgörande saften i lakritsroten. Fabriksbygget innebar också att lakritspastillerna såg dagens ljus. Svarta, blanka och välgörande.

Den vitkalkade byggnaden är rätt liten och oansenlig. Den skulle lätt skulle kunna tas för vara något annat än

 
världens äldsta lakritsfabrik, om det nu inte var för alla lakritsrötter som ligger staplade runtom 
på fabriksområdet. Där ligger de och torkar i den 40-gradiga hettan i väntan på att hackas eller malas. 

Efter tre sekel producerar familjen Amarelli fortfarande, med exklusiva metoder, lakritsprodukter av högsta kvalitet. De tillverkar den rena lakritsen i pastillform, so mellanmjuk konfekt och som delikat arom till choklad, Grappa, likör och till och med för parfym, schampo och tandkräm.

Och än idag förpackar Amarelli sina lakritspastiller i de berömda små metallaskarna med motiv från familjens stora arkiv. Har du vägarna förbi, missa inte lakritsmuseet. 

I familjens renässanspalats berättas den långa och unika historien om Amarelli, en del av den rika italienska kulturhistorien.

 

Ren lakrits - vad är det?

När vi talar om ”ren lakrits” så menar vi den rena naturprodukten som tillverkas av lakritsroten, en art i familjen baljväxter. Växten har små blålila blommor, rötterna kan bli flera meter långa.

Ren lakrits kallas också för ”söt lakrits”, men det är ett naturligt socker. Lakritsrotens latinska namn är Glycyrriza glabra vilket betyder ”söt rot”. Det är inte fråga om någon tillsats. ”Salt lakrits” innehåller även salmiak som är ett syntetiskt salt som framställs av ammoniak och saltsyra.

 

Så här tillverkar Amarelli sin lakrits

De långa rötterna skördas och får torka under den stekheta kalabriska solen. Därefter antingen hackas de eller mals till ett brunt pulver. Den hackade roten kokas i omgångar tills nästan all lakrits dragits ur rötterna. Det blir till en massa som sedan får koka länge under omrörning tills den blivit seg som en polkagrissmet.

Då har den också fått sin svarta färg som träder fram först när massan kommit i kontakt med mycket syre. Innan dess är lakritsen brunröd. Massan knådas och pressas ut i långa svarta, glänsande stänger, som klipps i mindre bitar.

Bitarna hamnar sedan i särskilda torkställningar. Nu blir lakritsen stenhård och ytan är inte längre blank och glänsande. Bitarna ångbehandlas därför, snabbtorkas och får återigen tillbaka sin svarta lyster. En del lakrits blandas med gummi arabicum och blir till mellanmjuka pastiller och konfekt.

Den helt rena lakritsen, Spezzatina och Spezzata, förpackas nu direkt. De smaksatta produkterna får nu sin smak av anis och mint innan pastillen packas i någon av de för familjen Amarelli så typiska plåtaskarna – eller i den enklare pappasken – för transport ut till världens alla lakritsälskare.

All lakrits blir inte till pastiller. En del blandas med likör och grappa annan skickas till en ännu äldre fabrik i Florens och förädlar parfym och schampo. Senaste tillskottet till hygiensortimentet är tandkrämen. En del lakritsen smaksätter även salt och pasta.

 

 






 

Da Aldo AB, Mellangatan 47, 239 30 Skanör | Kontakta oss | Foto © Charlotte Carlberg Bärg | Handla med Visa, Master Card eller Eurocard i webshoppen